30 Best Mulesoft Interview Questions And Answers

January 29th, 2024
10165

Mulesoft Interview Questions

An integration platform, MuleSoft connects SaaS applications and enterprises on premises and in the cloud. MuleSoft aids in building connected experiences as it connects data, devices, and applications. To work as a MuleSoft developer, you must first consider Mulesoft training to get certified. In fact, the hiring process is not easy and you will need to prepare well. This blog brings to the 30 best MuleSoft interview questions and answers to look out for in 2024. We have divided these questions into two sections. One contains MuleSoft interview questions for freshers, and the other contains MuleSoft interview questions for experienced professionals.

Let's begin!

Common Mulesoft Interview Questions And Answers 

Que 1. Name the services and tools offered by MuleSoft.

Ans- MuleSoft offers various services and tools including-

  • Anypoint Platform
  • Courses & Certifications
  • Studio, Connectors, Data Graph, and Exchange
  • Business Values Services
  • Monitoring, API Governance, Flex Gateway, & API Management

Que 2. Name the different types of variables in MuleSoft.

Ans- The different variables in MuleSoft include-

  • Flow Variable
  • Session Variable
  • Record Variable

Que 3. What is Mule ESB?

Ans- Mule ESB refers to an Enterprise Service platform that has especially been developed for programmers. It can be deployed from anywhere, Mule ESB helps in managing events in batches, in real time.

Que 4. What is fan-out?

Ans- The number of logic gates that are connected to a driving gate is referred to as a fan-out.

Que 5. What is fan-in?

Ans- Fan-in refers to the number of inputs that a logic gate has. Physical logic gates that have larger fan-ins are slower than the ones that have a small fan-in.

Que 6. Explain Mule Expression Language.

Ans- Mule Expression Language, also called MEL, is a light-weight and mule specific language. It is widely used to evaluate and get access to data in the payload. It provides a standardized method to evaluate expressions in Mule.

MuleSoft Interview Questions and Answers For Freshers

Que 7. What does SDO stand for?

Ans- SDO stands for Service Data Object.

Que 8. Name the different message types in MuleSoft.

Ans- There are many different types of messages in MuleSoft including-

  • Bridge message
  • Echo and log message
  • Build message

Que 9. What are the basic ESB Integration principles?

Ans- ESB Integration works on four basic principles-

  • Transportation - responsible for negotiating between various formats such as JMS, JDBC, HTTP, etc.
  • Non-functional consistency - shows the correct way of applying security and monitoring policies.
  • Transformation - responsible for dealing with data transportation between data formats as the ESP connector needs.
  • Mediation - offers various interfaces for enabling multiple channels to a single component implementation.

Go through igmGuru's Mulesoft certification course to learn Mulesoft.

Que 10. What are the types of endpoints in Mule ESB?

Ans- The different endpoints in Mule are-

  • Source at Host
  • Target at Host
  • Receive from Partners
  • Send to Partners

Que 11. Mention the various Exception Handling types.

Ans- There are various types of exception handling like-

  • Choice exception strategy
  • Catch exception strategy
  • Rollback exception strategy
  • Reference exception strategy

Que 12. Describe a transient context.

Ans- Transient content is employed for passing the necessary values within the current flow. This can either be the responding flow or the requesting flow.

Que 13. Mention the primitives used in mediation.

Ans- The various primitives used in mediation include-

  • Type Filter
  • Fan-in
  • Fan-out
  • Data Handler
  • BO Map
  • Message Filter
  • Header Setters
  • Endpoint Lookup
  • XSLT
  • Service Invoke
  • Even Eitter
  • Message Element Setter
  • Message Logger
  • Stop
  • Custom Mediation
  • DB Lookup
  • Fail

Que 14. Name the different aspects of composing a message in Mule?

Ans- The various aspects of composing a message in Mule are-

  • Properties - comprises the meta-information/ header akin to the SOAP message.
  • Payload - refers to the key data context delivered by a certain message.
  • Multiple Name Attachments - gives support to multiple payload or messages happening during event processing. 

Que 15. What is Mule Runtime?

Ans- The runtime engine used for running Mule applications such as an application server is called Mule Runtime. These can be provisioned in the cloud or on premises. Also, it can hold various applications.

Que 16. What does a worker mean in MuleSoft?

Ans- Worker in MuleSoft is a dedicated Mule instance hosted on AWS and is used for running integrated applications. The various features of a worker in MuleSoft include -

  • Manageability
  • Capacity
  • Locality
  • Isolation

MuleSoft Interview Questions for Experienced 

Que 17. What does Flow and Subflow mean in Mule?

Ans- A Flow in Mule refers to the message processor sequence. In a Flow, different processors are combined to efficiently handle the processing, routing, and receipt of  a message.

Subflows, on the other hand, are scopes for grouping event processors, such as main flows. They aid in improving the application performance, but lack error handling scope and event sources.

Que 18. What is RESTful web services in MuleSoft?

Ans- REST or Representational State Transfer implementations and architectures shower a plethora of benefits to an organization. This includes increased scalability, reliability, security, evolvability, and ease of integration.

Mule, as an ESB, is great for building RESTful apps.

Que 19. What does SOAP mean? What is the advantage of SOAP API?

Ans- SOAP, or Simple Object Access Protocol, is used when structured information is being exchanged. A few advantages of SOAP API are -

  • Reliable transactions
  • Less coding
  • Standard protocols
  • Neutral functionality
  • Enhanced security
  • Independent operation
  • Greater extensibility

Que 20. What is the difference between SOAP and REST in MuleSoft?

Ans- The difference between SOAP and REST in MuleSoft can be understood with this table.

SOAPREST
SOAP is the acronym for Simple Object Access Protocol.REST is the acronym for Representational State Transfer.
SOAP is a protocol.REST is an architectural pattern. 
It cannot use REST.It can use SOAP as the base protocol for web services. 
It can work only with XML format. It provides multiple data formats including plain text, XML, JSON, HTML, etc. 

You may also read- MuleSoft Tutorial- A Complete Guide For Beginners

Que 21. What is the feature of Mule ESB that helps the most?

Ans- Mule ESB has many features, including -

  • It has a simple drag-and-drop GUI.
  • Developers can deploy on-premises or in-cloud deployments in one click.
  • It provides SPI management and SLA (service level agreement) monitoring facility.
  • Provides high scalability. 

Que 22. What is the use of Scheduler in MuleSoft?

Ans- Scheduler Endpoint is basically a MuleSoft middleware or component that works on time-based conditions. It tracks every single second, creating a Mule event as the Quartz Cron expression looks like the time-date setting you made.

Que 23. What is Scatter Gather Router in Mule?

Ans- Scatter Gather Router refers to the most universally used routing event processor in Mule. with this routing event, a request message can be sent to more than one target at the same time. The responses are then collected from all the routes and aggregated into a single response.

Que 24. Name the categories of Mule Processors.

Ans- Mule Processors have many categories. These are-

  • Components
  • Routers
  • Transformers
  • Exception strategies
  • Connectors
  • Business events

Que 25. What are parameters in MuleSoft?

Ans- Parameters in MuleSoft refer to configurable arguments under a certain component. Connection Providers, Configurations, and Components are known as parameterizables as they can easily be configured via parameters.

Que 26. What does VM transport refer to in MuleSoft?

Ans- VM transport or Virtual Machine transport in MuleSoft refers to a special kind of transport used for sending messages through memory. None of these messages go out of the Java Virtual Machine.

Que 27. What is Transport Service Descriptor in Mule?

Ans- Transport Service Descriptor or TSD in Mule is a connector that is used for technical configuration. It adds a definition to class names used for requesters, dispatchers, and receivers.

Que 28. What is Endpoint in Mule?

Ans- Endpoint in Mule shows a certain protocol usage, like writing to, polling, or reading from a destination. These are essential for sending or receiving messages with internal backend apps or external partners.

Que 29. What is a component in Mule?

Ans- Components are the key building blocks of Mule applications. They execute business logic on messages that are flowing through your Mule app. There are two types of components. The first kind are core components, and the second are those that belong to modules and connectors.

Que 30. What are the configuration builder types in MuleSoft?

Ans- There are two configuration builder types in MuleSoft-

  • Script builder
  • Spring- driven builder

Final Word For Mulesoft Interview Questions

To ensure a successful career as a MuleSoft Developer, you must complete your Mulesoft course or training to gain all essential skills and knowledge. Once you do that, passing the required certification exam will be no big deal for you. As you ace the exam, you will earn the certification, consequently opening doors to success.

These MuleSoft interview questions are some of the most commonly asked ones. The hiring manager could ask you anything they think you must know to fit their job description. These basic questions and answers are to give you a starting point to move ahead with.

Course Schedule

Course NameBatch TypeDetails
Mulesoft Training
Every WeekdayView Details
Mulesoft Training
Every WeekendView Details

Drop Us a Query

Fields marked * are mandatory
×

Your Shopping Cart


Your shopping cart is empty.